Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wg Agnieszki.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 0,75 kostki
cukier puder 16 dag
jajko 8 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kasza manna 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
wanilia 1 laska
twarożek 1 kg
płatki migdałowe 10 dag

Porada

Udała mi się Synowa. Złapała bakcyla i zaczęła piec. Sernik wychodzi Jej pyszny. Upiekłem wg Jej wskazówek i jest pyszny, lekki i puszysty.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wg Agnieszki.

Kroki postępowania

1
Tłuszcz stopić.
Krok 1 - Sernik wg Agnieszki. foto
2
Przelać do większej miski, przestudzić.
Krok 2 - Sernik wg Agnieszki. foto
3
Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200g.
Krok 3 - Sernik wg Agnieszki. foto
4
Cukier wsypać do tłuszczu i miksować.
Krok 4 - Sernik wg Agnieszki. foto
5
Żółtka oddzielić od białek.
Krok 5 - Sernik wg Agnieszki. foto
6
Dodawać kolejno do zmiksowanego cukru i dalej miksować do uzyskania ładnej masy.
Krok 6 - Sernik wg Agnieszki. foto
7
Laskę wanilii rozciąć
Krok 7 - Sernik wg Agnieszki. foto
8
i ziarenka dodać do masy.
Krok 8 - Sernik wg Agnieszki. foto
9
W małej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną, kaszkę i proszek.
Krok 9 - Sernik wg Agnieszki. foto
10
Dosypać do masy, wymieszać.
Krok 10 - Sernik wg Agnieszki. foto
11
Stopniowo dodawać twaróg
Krok 11 - Sernik wg Agnieszki. foto
12
i miksować do uzyskania jednolitej masy.
Krok 12 - Sernik wg Agnieszki. foto
13
Ubić białka
Krok 13 - Sernik wg Agnieszki. foto
14
ze szczyptą soli.
Krok 14 - Sernik wg Agnieszki. foto
15
Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Krok 15 - Sernik wg Agnieszki. foto
16
Tortownicę ,24 cm, lekko wysmarować i posypać połową płatków migdałowych.
Krok 16 - Sernik wg Agnieszki. foto
17
Wyłożyć masę serową.
Krok 17 - Sernik wg Agnieszki. foto
18
Wierzch posypać resztą migdałów.
Krok 18 - Sernik wg Agnieszki. foto
19
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp.160stop..60minut
Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie.
Krok 19 - Sernik wg Agnieszki. foto
20
Pokroić i już można się rozsmakować.
Krok 20 - Sernik wg Agnieszki. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Triss 07.05.2014 15:06
aaalleee rumiany.:)
Małgorzata9 06.05.2014 22:18
moje ulubione
Agata3 06.05.2014 20:53
zachwycający wypiek :)
Pyszota 06.05.2014 19:36
sernik wygląda świetnie
Monika-twin 06.05.2014 19:22
Ale super przepis.
mirosława4 06.05.2014 19:19
moje ulubione ciasto
Konczi 06.05.2014 19:11
uwielbiam takie serniczki
Maria 70 06.05.2014 18:50
Wygląda przepysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak