Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z wieprzowiną i tamaryndowcem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Curry

wieprzowina 1 kg
masło klarowane
tamaryndowiec 60g suszonego
woda 500 ml
cebula 2 szt
laska cynamonu 1 szt
mleko kokosowe 1 puszka
natka pietruszki
ryż

marynata

olej roślinny
imbir starty 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 5 szt
czosnek 3 ząbki
Papryka ostra mielona Prymat 1 szt
kolendra mielona 1 łyżeczka
kurkuma 1/2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat szczypta
sól szczypta

Porada

Serwujemy z ryżem.

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z wieprzowiną i tamaryndowcem

Zaczynamy od przygotowania marynaty,, łącząc z olejem wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę siekamy na małe kawałki. Mięso kroimy na mniejsze kawałki obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na minimum 1h.
Tamaryndowiec obieramy ze skorupki, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, odstawiamy na ok 30 minut i odciskamy na sitku, wybieramy pestki. Miąższ dodajemy do wywaru, pestki wyrzucamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, dodajemy zamarynowane mięso oraz laskę cynamonu. Wieprzowinę podsmażamy aż włókna mięsa się zamkną i dodajemy wywar z tamaryndowca. Dusimy na małym ogniu bez przykrycia, aż mięso zmięknie. Na koniec solimy i dodajemy mleczko kokosowe , przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 29.09.2014 07:17
ciekawy przepis
Kejti 11.05.2014 23:15
Super obiadek :-)
adelajda 06.05.2014 06:58
Pyszny obiadek :) Super!!!
Grazyna0211 05.05.2014 13:30
pyszne danie
brioszka 05.05.2014 11:58
moje smaki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak