Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Masa cukrowa

cukier puder 350 g
woda 35 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczka
barwnik spożywczy do ciast

Biszkopt

jajko 3
mąka tortowa 3 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
cukier waniliowy 16 g
cukier 1/3 szk

Dodatkowo

dżem wiśniowy 4 łyżka
dżem 500 ml
herbata czarna 1/2 szk

Porada

1. Do masy cukrowej należy dodać 50 g glukozy 2. do przełożenia tortu użyłam domowej roboty dżemu jabłkowego z rodzynkami i płatkami migdałowymi

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową

Kroki postępowania

1
Masa cukrowa :
Do metalowej miski należy wlać wodę i wsypać żelatynę. Gdy żelatyna napęcznieje postawić miskę z żelatyną na garnku z wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Dodać glukozę i mieszać aż masa zrobi się gładka, ale nie wolno zagotować.
Krok 1 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto
2
Potem zdjąć miskę z ognia i stopniowo wsypywać cukier puder i mieszać.
Krok 2 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto
3
Gdy zrobi się dość gęste wyłożyć masę na stolnicę lub blat i podsypując cukier wrabiać go do masy do momentu aż masa będzie plastyczna i nie będzie się lepiła do rąk.
Krok 3 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto
4
Masę można podzielić na części i dodając dowolne barwniki zabarwić ją a potem włożyć do woreczka i szczelnie zawinąć. Potem przystąpić do dekorowania naszego ciasta.
Krok 4 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto
5
Tak wygląda gotowa biała masa cukrowa
Krok 5 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto
6
Biszkopt :
Całe jajka wbić do miski, wsypać oba cukry
Krok 6 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto
7
i miksować aż masa będzie biała.
Krok 7 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto
8
Potem przesiać do masy jajecznej obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Krok 8 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto
9
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę.
Krok 9 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto
10
Biszkopt piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a potem zostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach
Krok 10 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto
11
i zimny przekroić na 3 krążki.
Krok 11 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto
12

Przełożenie :

Krążki biszkoptowe nasączyć herbatą i położyć pierwszy na paterze lub talerzu. Połowę dżemu rozsmarować na cieście,
Krok 12 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto
13
przykryć drugim krążkiem i czynność powtórzyć. Przykryć trzecim plackiem i posmarować biszkopt wymieszanym z dwoma łyżkami wody dżemem wiśniowym co pozwoli masie trzymać się przy cieście.
Krok 13 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto
14
Dekoracja :

Białą masę rozwałkować na cienki placek podsypując cukrem pudrem lub smarując podłoże olejem.
Krok 14 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto
15
Potem płat masy nałożyć na ciasto dolepiając boki
Krok 15 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto
16
a nadmiar masy odciąć i zabarwić np. na żółto. Z masy wałkować cienkie podłużne paski i zwijając je lekko spiralnie obłożyć dookoła dół tortu a potem zrobić nacięcia nożem lub innym przedmiotem. Masę zieloną wałkować, nożem wycinać listki i robić nerwy i układać na torcie, mniejsze listki obłożyć dookoła tortu na dole, Z masy różowej i żółtej robić różyczki wałkując masy na placki, wycinając np. kieliszkiem po 4 kółeczka, ich brzegi nakładać jeden na drugi, zwinąć w ruloniki i przekroić nożem na pół. Potem w każdym kwiatku rozłożyć płatki i układać na dekoracji z listków na torcie. Gotowy tort wstawić przed krojeniem do lodówki.
Tak wygląda tort już po udekorowaniu.
Krok 16 - Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 05.05.2014 20:11
pięknie wygląda
monika141 05.05.2014 08:28
ślicznie wygląda
ZEWA 04.05.2014 22:23
Bardzo dziękuję za miłe słowa. @Czyki to prawda, to mój debiut z masą cukrową. Tym co nie robili jeszcze polecam bo nie jest to trudne, choć wydaje się skomplikowane. Co prawda daleko mi do tych dekoracji z internetu to jestem zadowolona z efektu.
migotka28 04.05.2014 22:10
piękny torcik,dekoracja prześliczna
Czyki 04.05.2014 22:00
Oj chyba to nie Twój debiut :) wygląda idealnie :) cudowny torcik i tyle pracy włożyłaś. GRATULUJĘ:)
ada.la 04.05.2014 20:53
wspaniały torcik
as28 04.05.2014 20:20
cudny ten tort
Noruas 04.05.2014 19:59
wspaniały tort! zazdroszczę zdolności :)
2milutka 04.05.2014 19:57
ok dzięki!
Patriszja
Patriszja 04.05.2014 19:55
bardzo fajny przepis :)
Paolcia 04.05.2014 19:50
mniamnikuszka :)
ZEWA 04.05.2014 19:50
Trafiłam kiedyś w Internmarche i tak sobie leżała i leżała aż w końcu się doczekała.
2milutka 04.05.2014 19:48
super ja bronię się póki co przed tą masą...ale chyba czas zacząć:) Powiedz mi gdzie kupiłaś glukozę?
ZEWA 04.05.2014 19:46
Dzięki Agatko. To jest mój debiut z masą cukrową więc jak na pierwsze podejście to chyba nie jest źle ?
2milutka 04.05.2014 19:42
wow! Ewa jestem pod wrazeniem..cudowny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak