Pizza z boczkiem, szpinakiem i kukurydzą

Pizza z boczkiem, szpinakiem i kukurydzą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    52 dag
  • mleko 2 %

    450 ml
  • drożdże

    3 dag
  • olej rzepakowy

    3 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    1 łyżka
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżka

Sos

  • koncentrat pomidorowy

    1 słoik
  • ząbki czosnku

    2 sztuka
  • bazylia świeża

    15 listki
  • sól do smaku

  • pieprz

Dodatkowo

  • boczek parzony

    20 dag
  • pieczarki

    50 dag
  • kukurydza w puszce

    1 sztuka
  • szpinak

    20 dag blanszowany
  • szynka

    15 dag
  • ser żółty

    35 dag
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

  • sól do smaku

  • pieprz

  • mąka pszenna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy do temperatury 37 stopni.

Do połowy mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 minuty.

Mąkę przesiewamy przez sito.

Dodajemy sól, roztarte w dłoni zioła prowansalskie oraz bazylię i rozczyn drożdżowy.

Mieszamy łyżką. Wlewamy pozostałe mleko i olej. Zagniatamy energicznie elastyczne ciasto.

W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki.

Ciasto smarujemy odrobiną oleju i odstawiamy do wyrośnięcia.



Przygotowujemy sos:

W tym czasie do koncentratu pomidorowego dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną bazylię.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Dusimy pieczarki:

Pieczarki dokładnie płuczemy. Jeśli nie są bardzo młode, wskazane jest dodatkowo obrać je ze skórki.

W garnkuszku rozpuszczamy masło. Podsmażamy przez 2 minuty pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Wlewamy 2 łyżki wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.

Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do ostudzenia.



Wykończenie:

Ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na obsypanej odrobiną mąki stolnicy na wielkość blachy (ja przygotowałam pizzę na dużych blachach z piekarnika) wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Ponownie odstawiamy ciasto na około 20 minut do wyrośnięcia.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym.

1/4 startego na grubych oczkach sera zostawiamy do wykończenia, a pozostałym posypujemy ciasto. Następnie rozsypujemy kolejno: podduszone pieczarki, pokrojony w cienką kostkę boczek oraz szynkę, blanszowany szpinak i odsączoną z zalewy kukurydzę.

Posypujemy pozostałym serem. Pieczemy 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na funkcji termoobieg lub przez 20-25 minut w piekarniku ustawionym na grzanie "góra- dół".

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

03.06.2017 17:42
smaczny obiad

Bożena Matuszczyk

12.02.2017 23:59
Wspaniała apetyczna pizza.;)

Docherro

21.10.2016 20:38
super pomysł:)

[email protected]

07.10.2016 22:25
Pyyyychaaaa

Grazyna0211

18.12.2015 15:48
smaczna pizza

Magda60

01.10.2015 09:55
pyszna pizza

Ada-Gaba

18.09.2015 21:22
rewelacyjna pizza

Róża1

04.05.2014 19:22
już nabrałam ochoty :-) poproszę o kawałeczek:-)

Barbara13

04.05.2014 19:03
super się prezentuje i zapewne tak smakuje :)

berys18

04.05.2014 19:03
aż chce się ją zjeść

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat