Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi zielone smażone z czosnkiem

5.0
(81)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zielone szparagi smażone z czosnkiem, to smak początku lata! Szparagi z patelni są delikatne, soczyste z wyczuwalną orzechową nutą! Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub lekka przekąska. 

Składniki:

szparagi zielone 1/2 kg
oliwa 2-3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
czosnek 2-3 ząbki
masło 2-3 łyżki

Porada

Żeby usunąć zdrewniałą część łodygi, złap szparaga i wygnij. Łodyga powinna pęknąć w miejscu zgrubienia, gdzie zaczyna się łykowata część rośliny.

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi zielone smażone z czosnkiem

Szparagi na maśle z czosnkiem to kulinarna kwintesencja wiosennych smaków. Delikatne chrupiące szparagi w towarzystwie masła i czosnku to świetna przekąska lub obiad - jeśli podacie do nich jajko sadzone lub jajko w koszulce. Smażone szparagi z czosnkiem przyrządzicie w 10 minut! Czy może być szybszy obiad?!

Kroki postępowania

1
Szparagi umyć, osączyć, obłamać im zdrewniałe końcówki.
Krok 1 - Szparagi zielone smażone z czosnkiem foto
2
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć szparagi, posolić.
Krok 2 - Szparagi zielone smażone z czosnkiem foto
3

Podlać gorącą wodą (nie powinna sięgać wyżej, niż do połowy szparagów), nakryć pokrywką i poddusić 3-4 minuty - odkryć, dodać wyciśnięty czosnek, wymieszać i odparować.

Krok 3 - Szparagi zielone smażone z czosnkiem foto
4
Na koniec dodać masło i mieszać do rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia.
Krok 4 - Szparagi zielone smażone z czosnkiem foto
5

Zielone szparagi z patelni podawać z ziemniakami i koperkiem (świetnie pasuje też jajko sadzone) lub jako dodatek do ziemniaków z sosem.

Krok 5 - Szparagi zielone smażone z czosnkiem foto

Szparagi z zielone z patelni to jedno z tych sezonowych dań, na które czekamy cały rok. Kiedy pod koniec kwietnia pojawiają się zielone szparagi, koniecznie zróbcie z nich to pyszne danie - szparagi zielone smażone z czosnkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.05.2014 13:57
zielone szparagi są błyskawiczne w przygotowaniu, nie wymagają gotowania i są znacznie zdrowsze od białych :)
olkaaa 11.05.2014 11:30
po prostu uwielbiam
magda1976 08.05.2014 12:00
aż ślinka cieknie!
Magula 05.05.2014 09:54
Mniam pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak