Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB Z MELASĄ

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 1/2 szkl
gorąca woda (do płatków) 1 szkl
drożdże suche 7 g
woda letnia 1/4 szkl
cukier 1/2 łyżki
melasa 2 łyżki
olej 1 łyżka
mąka pszenna 3 szkl
woda letnia 1/2 szkl
sól 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB Z MELASĄ

Zalewam płatki owsiane gorącą wodą (1/2 szkl) zostawiam je, by napęczniały.

Drożdże z cukrem zalewam wodą (1/4 szkl.), co prawda przy drożdżach suchych jest
to niekonieczne, ale lubię mieć pewność, że wyrośnie. Zostawiam
na chwilę - zaczną rosnąć jak normalne drożdże.

W osobnej misce umieszczam przesianą mąkę. Dodaję sól, melasę, rozczyn
oraz płatki owsiane. Wszystko dokładnie zagniatam, dodając odrobinę wody,
jeśli będzie trzeba. Ciasto wyjdzie nico klejące. Zostawiam je na jakąś godzinę,
przykryte płócienną szmatką, aby podwoiło objętość.

Następnie ponownie zagniatam ciasto, najlepiej rękoma posypanymi mąką,
by aż tak bardzo się nie kleiło do nich.

Keksówkę ok. 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie przekładam
ciasto i wstawiam do pieca nagranego do 180 stopni. Piekę około 40 minut.
Po upieczeniu studzę.
Podaję z kasztanowym miodem, kupionym w Dreźnie, na jarmarku świątecznym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 08.06.2014 21:24
Super chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak