Zapiekanka ryżowa

Zapiekanka ryżowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne

  • kukurydza

    0,5 puszki
  • papryka

    2 sztuki
  • wędlina

    0,5 kilograma
  • ryż

    500 gram
  • ketchup łagodny

    6 łyżek
  • śmietana

    1 opakowanie
  • jajko

    1 sztuka

Dodatki

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka ryżowa
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie i odstawić do ostudzenia.
Krok 2 - Zapiekanka ryżowa
Wędlinę kroimy w średniej wielkości kostkę i prażymy na patelni, aż się zarumieni.
Krok 3 - Zapiekanka ryżowa
Następnie paprykę myjemy i wydrążamy. Kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do wędliny.
Krok 4 - Zapiekanka ryżowa
Kiedy papryka będzie pól na pół dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę.
Krok 5 - Zapiekanka ryżowa
Pod koniec duszenia dodajemy ketchup i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Krok 6 - Zapiekanka ryżowa
Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do ryżu i wszystko dokładnie mieszamy. Można jeszcze przyprawić do smaku.
Krok 7 - Zapiekanka ryżowa
Przed przełożeniem mieszanki zaleca się aby dokładnie wysmarować naczynie żaroodporne. W przypadku tego typu zapiekanek najlepiej zrobić to masłem.
Krok 8 - Zapiekanka ryżowa
Do tak przygotowanego naczynia przekładamy mieszankę i rozkładamy ją równomiernie.
Krok 9 - Zapiekanka ryżowa
Następnie śmietanę mieszamy z jajkiem i doprawiamy przyprawami. Wylewamy ją na wierzch zapiekanki.
Krok 10 - Zapiekanka ryżowa
Zapiekamy przez 20 min w temperaturze 180 C pod przykryciem. Podajemy na ciepło polane np. ketchupem do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wiesława1

28.04.2014 07:25
świetna zapiekanka

Lis

27.04.2014 21:31
Smakowita:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat