Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż curry z cukinią i boczkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe:

boczek podwedzany 35 dag
cukinia 2 sztuki
ryż 2 torebki
kapusta biała 30 dag

Składniki dodatkowe - przyprawy:

Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
olej rzepakowy
Czosnek suszony Prymat do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku

Dekoracja:

papryka czerwona 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
cukinia

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż curry z cukinią i boczkiem

Boczek pokroić w średnią kostkę i podsmażyć na patelni.

Dodać poszatkowaną kapustę i podsmażyć do miękkości (w razie potrzeby dodać troszkę oleju, ale powinno wystarczyć to co z boczku się wytopi).

Cukinię, obrać ze skórki (skórkę zostawić do dekoracji), przekroić wzdłuż i pokroić w półksiężyce. Jak kapusta będzie miękka dodać do reszty składników. Dusić pod przykryciem do miękkości.

Doprawić solą, pieprzem, papryką, przyprawą w płynie i dużą ilością czosnku granulowanego (z młynka). Ryż ugotować we wrzątku z dodatkiem curry i soli.

Połączyć wszystkie składniki razem i udekorować: skórką z cukinii, kawałkami papryki i marchewką. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak