Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie
mąka pszenna typ 750 - 300 g
mąka żytnia typ 720 - 100 g
aktywny zakwas żytni – 150 g
ugotowana kasza gryczana – 100 g
woda – 300 ml
świeże drożdże – 15 g
sól – 1 łyżeczka
czarnuszka – 1 łyżeczka
Dokarmiony 10-12 godzin wcześniej zakwas żytni wymieszać z wodą, drożdżami, mąką, solą i czarnuszką. Wyrobić długo i dokładnie ciasto mikserem. Odstawić na 15 minut.
Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę gryczaną i ponownie bardzo dokładnie wyrobić ciasto mikserem.
Ciasto przełożyć do miski spryskanej olejem, nakryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny do wyrastania. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
Następnie uformować bochenek i przełożyć do foremki o wymiarach 36x8,5 cm. Foremkę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut do ponownego wyrastania.
Wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut z parą. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.