Tort śmietankowo - truskawkowy

Tort śmietankowo - truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    6
  • cukier

    190 g
  • mąka tortowa

    150 g
  • mąka ziemniaczana

    55 g

Krem

  • serek mascarpone

    600 g
  • mleko skondensowane słodzone

    300 g

Frużelina truskawkowa

  • truskawki

    500 g
  • cukier

    2/3 szklanki
  • żelatyna

    2,5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżka

Nasączenie

  • woda

  • sok z cytryny

  • cukier

Dekoracja

  • śmietana kremówka

    250 ml
  • cukier puder

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiać, odłożyć.

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka, ubijając po każdym dodaniu. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je w formie na podłogę. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu oddzielić nożykiem boki biszkoptu od formy, następnie przekroić go na 3 równe blaty.

KREM:

Schłodzony serek mascarpone ubić mikserem - około 1 minutę. Dodać schłodzone mleko skondensowane i ubijać do otrzymania gęstego kremu.

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA:

W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem. Podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Do owoców wmieszać rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Schłodzić. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

NASĄCZENIE:

Wodę - około 1 szklanki, wymieszać z sokiem z cytryny i z cukrem. Ilość cytryny i cukru dostosować do swoich upodobań. Można również do ponczu dodać wódki.

DEKORACJA:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ( 36 % ) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

WYKONANIE:
Pierwszy z blatów biszkoptowych nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć połowę frużeliny truskawkowej, na to wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć połową pozostałego ponczu, wyłożyć drugą część frużeliny truskawkowej, na którą położyć połowę pozostałego kremu. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. Boki tortu posmarować ostatnią częścią kremu. Wierzch dowolnie udekorować bitą śmietaną.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)
olla85
Frużelinę najlepiej przygotować wieczór wcześniej. Jeżeli następnego dnia okaże się, że jest zbyt sztywna, wówczas dodać trochę wrzącej wody i wymieszać.

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

16.06.2017 12:34
smaczne ciasto

Maniek2

19.10.2014 09:32
świetny torcik

ada.la

23.04.2014 09:56
pyszny torcik

Małgorzata9

22.04.2014 22:16
smakowicie wygląda

kasienka23

22.04.2014 20:52
pyszny tort!

Mniam

22.04.2014 19:47
Wygląda ślicznie. Delikatny, smaczny i taki elegancki.

Smaczna_B

22.04.2014 18:51
piękny tort

agnieszka214

22.04.2014 18:47
naprawde śmietanowy tort mniam

Jusiaa

22.04.2014 18:39
Pycha tort :)

Patriszja

22.04.2014 17:37
no to już mam przepis na torta dla chrześnicy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat