Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keczup z cukinii

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1,5 kg
cebula 0,5 kg
cukier 2 szklanka
ocet 1 szklanka
koncentrat pomidorowy 400 gram
sól 1 garść
pieprz 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Keczup z cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zasypać je solą , wymieszać i odstawić na 6 godzin.
Po tym czasie gotować zawartość garnka aż warzywa zrobią się papkowate, wtedy dodać ocet, cukier i gotować przez 20 minut.
Po tym czasie dodać koncentrat i przyprawy, zmiksować całość blenderem i ponownie gotować 20 minut często mieszając.
Gotować bez przykrycia, wtedy keczup będzie gęstszy.
Pod koniec gotowania sprawdzić smak, ja zawsze dodaję jeszcze trochę cukru bo dla mnie jest za kwaśny.

Gorący keczup przelewać do wyparzonych słoiczków zakręcać je mocno i stawiać do góry dnem, przykryć kocem i odstawić na noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 22.04.2014 11:45
do wypróbowania :)
Wiktoria29 22.04.2014 09:02
popieram, bardzo ciekawy przepis, aż chce się spróbować tego smaku
Aleksandra/Olcia 22.04.2014 08:32
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak