Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z orzechami

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 g
cukier 180 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
miód 2 łyżki
margaryna 250 g
jajko 2

masa orzechowa

margaryna 120 g
miód 2 lyżki
cukier 100 g
orzechy włoskie 250 g

masa budyniowa

mąka pszenna 2 lyżki
mąka ziemniaczana 2 lyżki
mleko 0,5 l
cukier 0,5 szkl
cukier waniliowy
żółtko jajek 2
masło 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z orzechami

Ciasto:
Mąkę z sodą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i cukier, siekamy. Robimy dołek, dodajemy miód oraz jaja i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Dwie części pieczemy ( temp 180 st) w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po 15 minut każdą. Po wyciągnięciu kropimy przegotowaną wodą.
Na trzecią, surową część nakładamy ciepłą masę orzechową i pieczemy również 15 min. Wyciągamy z blachy po wystygnięciu.

Masa orzechowa:

Masło roztopić w garnku, wsypać do niego cukier i 2 łyżki miodu. Jak wszystko razem się rozpuści wsypać orzechy i podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając żeby się nie przypaliło.

Masa budyniowa:
-budyń:
w półlitrowym garnku rozcieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Podlewamy niewielką ilością mleka. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i dobrze mieszamy żeby nie było grudek.
Dolewamy jeszcze mleka żeby było rzadsze.
Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego przygotowaną masę. Cały czas mieszając gotujemy budyń. Wylewamy na głęboki talerz i pozostawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puszystą białą masę. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu cały czas ucierając.

Przygotowane wcześniej blaty przekładamy masą budyniową, na wierzch dajemy ciasto z masą orzechową.

Najlepiej smakuje na drugi , trzeci dzień.

Nadaje się do mrożenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aaa 11.04.2023 13:08
Idealny, wspaniały, przepyszny! Najlepszy 3go dnia: wszystko się przegryza a warstwa z orzechami staje się miękka ;) Moja modyfikacja: nie kropilam ciasta a podczas składania nasączylam czarną herbatą z cukrem. Dolną cześć ciasta posmarowalam połową puszki Kajmaku, na to masa budyniowa, ciasto (pokropić herbatą) dzem z czarnej porzeczki - u mnie cały słoik domowej roboty dżemu- masa budyniowa i na wierzch warstwa z orzechami. Smakował każdemu, nawet mojemu Tacie który nie lubi masiastych ciast z masą budyniową ;) MÓJ ULUBIONY MAZUREK ! Szkoda że nie można dodawać zdjęć ;) obłędny! Dziękuje za ten przepis :)
Mniam 21.04.2014 11:57
Lubię takie ciasta. Te orzeszki to palce lizać.
Wacław 21.04.2014 11:13
jedno z ulubionych moich ciast,pychaaaaaaa
Ankha 21.04.2014 09:29
Ja znam to ciasto pod nazwą "orzechowiec" i rzeczywiście ,gdy się przegryzie, zmięknie jest bezkonkurencyjne
Wiktoria29 21.04.2014 08:56
uwielbiam takie ciasta z orzechami, ten mazurek z pewnością jest pyszny
PaniMISIOWA 21.04.2014 07:46
musi być słodziutki! z chęcią bym go spróbowała.
Lidzia 21.04.2014 07:23
Po prostu pyszny.
norweska20 20.04.2014 23:25
uwielbiam tego typu ciasta
Kuchenka 20.04.2014 22:34
rewelacja!!!
Jadwiga/Jaga85 20.04.2014 22:32
Moje smaki- super!!!
Ania84 20.04.2014 21:34
musi być pyszny, najbardziej lubię te orzeszki :)
Wafelek2601 20.04.2014 21:27
Taki domowy najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak