Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SEREM CAMEMBERT

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 275 gram
szparagi białe 8 szt
ser camembert 120 gram
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
białko 1 szt
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SEREM CAMEMBERT

Kroki postępowania

1
Szparagi obrać,odciąć zdrewniałe końcówki i przeciąć na pół.W garnku zagotować wodę z dodatkiem soku z cytryny,cukru i soli,włożyć szparagi i gotować przez 3 minuty.
Krok 1 - SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SEREM CAMEMBERT foto
2
Podgotowane szparagi włożyć do zimnej wody aby ostygły a następnie dokładnie osuszyć.Ciasto francuskie pokroić na 8 kwadratów o wielkości około 12x12 centymetrów.
Krok 2 - SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SEREM CAMEMBERT foto
3
Ser camembert pokroić w około centymetrowe plastry.Na każdym kawałku ciasta francuskiego ułożyć po dwa kawałki szparaga,plaster sera camembert i posypać szczyptą ziół prowansalskich.Tak przygotowane ciasto zawijać na wzór dziecięcego beciku,najpierw zawinąć na nadzienie dolny róg ciasta a następne zawinąć po kolei dwoma bocznymi rogami ciasta.Na końcu na wierzchu zrobić nożem dwa ukośne nacięcia na każdym pakieciku aby para miała lepsze ujście.
Krok 3 - SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SEREM CAMEMBERT foto
4
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pakieciki z ciasta francuskiego,każdy posmarować roztrzepanym białkiem jajka i oprószyć delikatnie morską solą najlepiej gruboziarnistą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez 18 minut.
Krok 4 - SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SEREM CAMEMBERT foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.09.2016 21:29
świetny przepis
gacopierz23 15.11.2015 11:05
świetna przekąska
Norgiusz 22.05.2015 09:03
pycha, uwielboam szparagi :)
Pani Domu 10.04.2015 07:17
super przekąska
berys18 04.01.2015 17:08
smakowałyby mi
Malgorzata549 21.11.2014 12:44
interesujący przepis :)
erym 31.05.2014 13:15
swietny przepis, ja jednak glowek nie zanuzam w wodzie, gotuje cale "na stojaco" :)
Dorian 11.05.2014 19:03
pyszne danie
Grażyna13 02.05.2014 11:44
Super przepis :)
Kejti 17.04.2014 17:28
Muszą być pyszne :-)
w mojej kuchni 15.04.2014 07:39
moje smaki w Twojej potrawie...
Kuchenka 14.04.2014 23:09
super wygląda danie!
Barbara/zuza22_85 14.04.2014 22:21
musze takie zrobić
Stenka 14.04.2014 21:47
apetycznie wygląda
V_kuchareczka 14.04.2014 20:56
ciekawy przepis
Marta1986 14.04.2014 20:16
bardzo smaczne
Krzysztof15 14.04.2014 20:09
musi byc smaczne
barbara11561 14.04.2014 19:30
pyszna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak