odc. 47 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser camembert

    1 szt.
  • jabłko

    1 szt.
  • cukier

    150 g
  • orzechy laskowe

    50 g
  • płatki migdałowe

    25 g
  • migdały

    25 g
  • orzechy piniowe

    25 g
  • masło

    10 g
  • zioła prowansalskie

  • imbir mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert foto
Garnek ustawiamy na ogniu, wsypujemy cukier dodajemy masło mieszamy i karmelizujemy.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert foto
Jabłko obieramy i kroimy na 6 części. Do skarmelizowanego cukru w garnku wkładamy pokrojone jabłko, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert foto
Ser kładziemy na naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-6 minut z każdej strony.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert foto
W misce mieszamy uprażone wcześniej orzechy laskowe, migdały w płatkach, orzechy pini, dodajemy zioła prowansalskie oraz imbir mielony. Na talerz wykładamy jabłka w karmelu. Ser wyjmujemy z piekarnika, odcinamy wierzchnią warstwę/skórkę sera.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert foto
Ser posypujemy mieszanką orzechów i układamy na nim jabłka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
luna76 31.03.2014 12:36
Super przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat