Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert

5.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser camembert 1 szt.
jabłko 1 szt.
cukier 150 g
orzechy laskowe 50 g
płatki migdałowe 25 g
migdały 25 g
orzechy piniowe 25 g
masło 10 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Imbir mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert

Kroki postępowania

1
Garnek ustawiamy na ogniu, wsypujemy cukier dodajemy masło mieszamy i karmelizujemy.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert foto
2
Jabłko obieramy i kroimy na 6 części. Do skarmelizowanego cukru w garnku wkładamy pokrojone jabłko, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert foto
3
Ser kładziemy na naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-6 minut z każdej strony.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert foto
4
W misce mieszamy uprażone wcześniej orzechy laskowe, migdały w płatkach, orzechy pini, dodajemy zioła prowansalskie oraz imbir mielony. Na talerz wykładamy jabłka w karmelu. Ser wyjmujemy z piekarnika, odcinamy wierzchnią warstwę/skórkę sera.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert foto
5
Ser posypujemy mieszanką orzechów i układamy na nim jabłka.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 31.03.2014 12:36
Super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak