Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka orzechowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 250 gram
mąka 70 gram
masło 2 łyżeczki
cukier 90 gram
jajko
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka orzechowe

Kroki postępowania

1
Orzechy zmielić w młynku (nie mieliłam ich bardzo drobno), przełożyć do miski. Dodać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. Do suchych składników dodać masło, sok z cytryny i jajko.
Krok 1 - Ciasteczka orzechowe foto
2
Zagnieść ciasto (będzie dość lepkie), owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Krok 2 - Ciasteczka orzechowe foto
3
Z ciasta formować kuleczki, lekko je spłaszczać. Piec ok. 15-20min. w 175st. C. Po ostudzeniu posypac cukrem pudrem.
Krok 3 - Ciasteczka orzechowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kwiatek673
kwiatek673 22.07.2014 13:47
mmm, zjadło by się takie ;)
everay 13.04.2014 16:30
napewno dobrze smakują
Konczi 13.04.2014 13:13
fajne ciachunia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak