Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche paluszki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Paluszki

mąka tortowa 50 dag
sól 1 łyżeczka
masło lub margaryna 15 dag
kwaśna śmietana 20 dag
drożdże 2 dag
żółtko jajek 1 szt.

Dodatkowo

białko do smarowania 1 szt.
kminek Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku (gruba)
tłuszcz do formy

Porada

A do czego prócz chrupania? Oczywiście do zup. Do piwa też można, o ile się je pije. I do wina mogę polecić. No i jeszcze do zup. Ach już było? Ale co zrobić, że przy zupach sprawdzają się chyba najlepiej. Poza chrupaniem bez niczego.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche paluszki

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać w miseczce ze śmietaną, aż zupełnie się rozpuszczą.
Krok 1 - Kruche paluszki foto
2
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło lub margarynę i posiekać.
Krok 2 - Kruche paluszki foto
3
W momencie gdy powstanie kruszonka, zrobić w całości dołek, dodać żółtko i śmietanę z drożdżami, po czym z grubsza posiekać nożem.
Krok 3 - Kruche paluszki foto
4
Odłożyć nóż i zagnieść ciasto rękami. Uformować kulę i podzielić je na 4 części - niekoniecznie równe. Łatwiej operuje się po prostu mniejszym kawałkiem ciasta.
Krok 4 - Kruche paluszki foto
5
Zostawić jeden kawałek, a resztę najlepiej przykryć choćby ściereczką. Zagnieść jeszcze raz porcję i uformować wałeczek grubości ok. 1 cm.
Krok 5 - Kruche paluszki foto
6
Pokroić na kawałki 10-15 cm - w zależności od tego jakie lubimy. Czy może - chcemy mieć ich więcej, czy też mniej. Te mają dokładnie 10 cm.
Krok 6 - Kruche paluszki foto
7
Gotowe paluszki posmarować białkiem (wystarczy znacznie mniej niż jedno), posypać kminkiem czy też innymi ziarenkami (czarnuszka lub sezam) i ewentualnie - jeśli lubimy bardziej słoną wersję - grubą solą.
Krok 7 - Kruche paluszki foto
8
Ułożyć na natłuszczonej blasze. Nagrzać piekarnik do 220°C i wziąć się za kolejną porcję ciasta. Zagnieść, uformować, pokroić, posmarować, posypać, ułożyć. I znów... aż do wyczerpania ciasta. Może blachy nam zabraknąć, więc trzeba będzie wyciągnąć drugą.
Krok 8 - Kruche paluszki foto
9
Piec ok. 15-20 minut - w zależności od tego jak wypieczone lubimy.
Krok 9 - Kruche paluszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak