Wielkanoc: Chrupiące racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią z kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy

Wielkanoc: Chrupiące racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią z kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • jajka

    2 szt.
  • pestki dyni

    1 łyżka
  • pestki słonecznika

    1 łyżka
  • suszone pomidory

    2 łyżki
  • otręby pszenne

    2 łyżki
  • siemię lniane

    2 łyżki
  • sól czosnkowa

  • oregano

  • pieprz czarny grubo mielony

  • olej rzepakowy

  • pierś z kaczki

    200 g, (wędzona)
  • konfitura

    250 g, z pigwy
  • migdały

    2 łyżki
  • rukola

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą i odcisnąć, połączyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, jajkami, pestkami słonecznika i dyni, suszonymi pomidorami, otrębami i siemieniem lnianym. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, oregano i pieprzem.
Na rozgrzanym oleju usmażyć racuszki na złoty kolor, a następnie odsączyć z tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
Tak przygotowane, chrupiące racuszki ziemniaczane przełożyć na talerz, podawać z plastrami wędzonej kaczki i konfiturą z pigwy połączoną z migdałami i listkami rukoli.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marcia7

16.04.2014 21:54
ciekawe te racuszki

Patriszja

11.04.2014 09:03
Fajny skład i dosyć wykwintne :) Pycha!

Magula

11.04.2014 08:38
Ciekawy przepis

Adamorek

10.04.2014 22:05
przepyszne i ciekawe

PaniMISIOWA

10.04.2014 17:44
ciekawe danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat