Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka wiosenna z serem peynir

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 200 g solankowy Peynir
kukurydza w puszce 1 op.
ogórek sałatkowy 1 duży
sałata masłowa 1 główka
cykoria 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
oregano suszone
tymianek suszony
mięta suszona
cytryna
oliwa
czosnek mały ząbek

Porada

Ser Peynir można zastąpić innym gatunkiem sera białego solankowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka wiosenna z serem peynir

Sałatę i cykorię opłukać, osączyć i pokroić dowolnie. Ogórki obrac i pokroić w półplasterki. Kukurydzę dokładnie osączyć z zalewy. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub utrzeć na tarce o małych oczkach. Ser Peynir pokroić w średnią kostkę. Połączyć składniki sałatki, posypać solą morską i suszonymi ziołami, skropić obficie sokiem ze świeżej cytryny oraz polać oliwą. Sałatkę ostrożnie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.

Podawać jako samodzielne danie lub ew. dodatek do mięs z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 09.04.2014 07:25
chętnie spróbuję
Marta1986 05.04.2014 15:03
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak