Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy gzik poznański

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twaróg 250 g
śmietanka 12-procentowa 200 ml
cebula czerwona 1 szt
rzodkiewka 1 pęczak
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
ogórek 1/2 szt
koperek 1/2 pęczku
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy gzik poznański

Tworóg mielimy dwukrotnie, mieszamy z śmietanką. Cebulę, rzodkiewki i ogórka kroimy w drobna kostkę. Dymkę i koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy z serem zostawiać nieco do dekoracji. Doprawiamy do smaku solą ziołowa i czarnym pieprzem. Dekorujemy resztą pokrojonych warzyw.

Twaróg można pozostawić niemielony ale ja lubię aksamitna konsystencje bez grudek. Można także użyć serka homogenizowanego ale w takim przypadku trzeba znacznie zmniejszyć ilość śmietanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 31.03.2014 12:51
Super śniadanko :-)
gosia56 30.03.2014 09:41
pyszny serek;)
noninka77 30.03.2014 09:28
idealny na śniadanko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak