Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami

Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    1 kg
  • cebula

    1 szt. (posiekana w kostkę)
  • olej rzepakowy

  • smalec

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • śliwki suszone

    100 g
  • bakalie

  • rosół wołowy

    250 ml
  • nalewka owocowa

    100 ml (z pigwy)
  • wędzony boczek

    200 g (plastry)
  • musztarda rosyjska

    2 łyżeczki
  • majeranek

    (do smaku)
  • sól morska

    (do smaku)
  • gałka muszkatołowa mielona

    (do smaku)
  • liść laurowy

    (do smaku)
  • pieprz czarny mielony

    (do smaku)
  • Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat

    (do smaku)
  • szczypiorek

    (do dekoracji)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami
Pokrojony w plastry bekon układamy na pergaminie na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami
Olej rzepakowy wymieszać z 2 łyżkami musztardy rosyjskiej, przyprawą do steku, majerankiem i liśćmi laurowymi. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso z każdej strony. Jeżeli mamy czas możemy odstawić mięso do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami
Następnie zamarynowane mięso obsmażamy na patelni z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 - 30 minut.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami
Na patelni rozpuszczamy smalec i smażymy cebulę. Dodajemy figi, rodzynki, śliwki i smażymy ok. 5 minut. Wlewamy nalewkę i rosół. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą morską, gałką muszkatołową i pieprzem. Dusimy kolejne 5 minut na końcu dodając łyżkę masła. Na suchej patelni prażymy migdały, połowę dodajemy do bakalii na patelnię, a drugą połowę do dekoracji.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami
Tak przygotowany sos wylewamy na półmisek. Na nim układamy pokrojoną polędwicę wołową.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami
Całość dania dekorujemy szczypiorkiem, resztą migdałów i przygotowanymi na początku chipsami z bekonu.
Doradca Smaku
Do przepisu proponujemy użyć 2 łyżek rodzynek, 3 łyżek migdałów oraz 4 posiekanych, suszonych fig.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat