Przepis dnia, odc. 20. Pieczony sandacz z sosem ogórkowym

Przepis dnia, odc. 20. Pieczony sandacz z sosem ogórkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z sandacza

    4x160 g (ze skórą)
  • marynata

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka (posiekany)
  • czosnek

    2 ząbki (plastry)
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • sól morska

    (do smaku)
  • pieprz ziołowy

    (do smaku)
  • sos

    (ogórkowy)
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • ogórki kwaszone

    4 (obrane, pokrojone w kostkę)
  • rosół warzywny

    1 szklanka
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • koperek

    1 pęczek
  • sól morska

    (do smaku)
  • cukier

    (do smaku)
  • pieprz biały mielony

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 20. Pieczony sandacz z sosem ogórkowym
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 20. Pieczony sandacz z sosem ogórkowym
Umyte i osuszone filety z sandacza natrzeć marynatą i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 20. Pieczony sandacz z sosem ogórkowym
Na oleju i maśle podsmażyć cebulę i ogórki przez około 5 minut, często mieszając. Następnie wlać rosół i śmietanę, gotować do momentu odparowania i doprawić do smaku. Przed podaniem do sosu dodać świeżo siekany koperek.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 20. Pieczony sandacz z sosem ogórkowym
Zamarynowaną rybę podsmażyć na patelni. A następnie piec 10 minut w temperaturze 160°C.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 20. Pieczony sandacz z sosem ogórkowym
Upieczonego sandacza podawać z aromatycznym sosem ogórkowym.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rozkoszpodniebienia

10.04.2014 19:27
Witam, korzystałem już z tego przepisu, wspaniałe danie, a przez fakt gatunku ryby osobiście zaliczam do "prezentacyjnych" tj. okazję i święta niż co dzień. Tak się składa, że mam w gościach mamę dziewczyny, która z racji -racji swojej nie wyobraża sobie dania złożonego z samej ryby podanej w sosie ogórkowo - koperkowym. Kochani, bardzo was proszę o podpowiedź, z czym mógłbym podać tę rybę? Ziemniaki w śmietanie raczej mi nie pasują.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat