Przepis dnia II, odc. 25. Łosoś bałtycki z cieciorką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z łososia

    4x180 g
  • olej rzepakowy

  • cebula

    1 szt. (posiekana w kostkę)
  • czosnek

    2 ząbki (plastry)
  • cieciorka konserwowa

    200 g (lub ugotowana)
  • pomidory

    3 szt. (pokrojone w kostkę)
  • pomidory pelati

    200 ml
  • Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat

  • natka pietruszki

  • krem chrzanowy Smak

    4 łyżki
  • kapary całe Smak

Marynata

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    2 łyżki
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki (wyciśnięte)
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 25. Łosoś bałtycki z cieciorką  foto
Filety z łososia umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 25. Łosoś bałtycki z cieciorką  foto
Następnie łososia piec około 20 minut w temperaturze 160°C.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 25. Łosoś bałtycki z cieciorką  foto
Na głębokiej patelni podsmażyć na oleju cebulę i czosnek, po 3 minutach dodać pokrojone pomidory, wlać pomidory pelati, a następnie dodać cieciorkę i kapary. Całość zagotować i doprawić do smaku przyprawą do fasoli i solą morską.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 25. Łosoś bałtycki z cieciorką  foto
Tak przygotowanego łososia podawać z aromatyczną cieciorką i kremem chrzanowym.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 25. Łosoś bałtycki z cieciorką  foto
Udekorować gałązkami natki pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat