Przepis i sposób przygotowania na: Likier miętowy
Połączyć miód, wódkę , spirytus, wymieszać i zalać miętę.
Zakręcić i wynieść w ciemne, chłodne miejsce na 1 tydzień.
Następnie dokładnie odcedzić, odciskając listki przez gazę.
Zagotować wodę z cukrem do rozpuszczenia i wystudzić.
Zimną wymieszać z alkoholem i przelać do butelek.
Zakręcić i odstawić na jakiś czas w chłodne i ciemne miejsce.
Ilość cukru można regulować, tyle ile lubimy a gdy wolimy mocny likier dodać sam spirytus.
Mój likier po dodaniu wody z cukrem ,w zasadzie nadaje się od razu do picia, ale lepiej jednak dać mu trochę czasu na przemacerowanie. Im dłużej stoi tym bardziej zyskuje na smaku.
Likier po dodaniu cukru ma kolor zielony. Jest doskonałym lekarstwem na kłopoty żołądkowe.