Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szklanki
marchew 4
cukier kryształ 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczk
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
oliwa 1/3 szklanki
jajko 2
orzechy włoskie 150 gram
serek homogenizowany 200 gram
masło 6 łyżek
cukier puder 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

- W jednej misce połączyć ze sobą mąkę, cukier, przyprawy, sodę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej miseczce wymieszać jajka z oliwą. Następnie przelać jajka do miski z suchymi składnikami i wymieszać łyżką
- Marchewkę zetrzeć na tarce a orzechy posiekać (ja orzechy daje do podwójnego woreczka i rozdrabniam je tłuczkiem). Dodać do całości i porządnie wymieszać łyżką
- Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nadmiar jej wysypać do zlewu/kosza. Ciasto przelać do formy i piec około 50 minut, aż patyczek po wsadzeniu będzie suchy
- W międzyczasie przygotowujemy krem, gdzie: serek, masło, cukier puder i ucieramy na gładką masę mikserem
- Gotowe ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Pierwszą warstwę ciasta wysmarować kremem i oprószyć cynamonem. Położyć górną warstwę ciasta i wysmarować górę oraz boki kremem. Posypać cynamonem i udekorować górę całymi orzechami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Caterina 11.03.2014 15:38
Dziękuję :)
Paolcia 11.03.2014 14:57
wygląda bardzo ładnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak