Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie wytrawne ślimaczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 blat
sos pomidorowy 5 łyżek
szynka 10 dag
ser żółty 10 dag
kukurydza w puszce 0.5 puszki
cebula 1
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie wytrawne ślimaczki

Kroki postępowania

1
Blat ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy sosem pomidorowym. Można użyć domowego, lub ze słoika np. spaghetti. Szynkę kroimy w drobną kostkę i równomiernie okładamy ją na cieście, tak samo jak cebulkę. Kukurydzę wyjmujemy z puszki i odsączamy. Posypujemy ciasto. Na koniec dajemy starty na grubej tarce żółty ser i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Krok 1 - Francuskie wytrawne ślimaczki foto
2
Zwijamy ciasto dosyć ciasno, tak jak było samo i kroimy na ok 2 cm ślimaczki. Układamy na blaszce i pieczemy kilkanaście minut aż ciasto ładnie się przyrumieni, uważając, by ser się nie przypalił.
Krok 2 - Francuskie wytrawne ślimaczki foto
3
Podajemy na ciepło lub zimne.
Krok 3 - Francuskie wytrawne ślimaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izka192 18.09.2014 15:36
bardzo apetyczne i na pewno warte wypróbowania
adelajda 11.03.2014 20:00
podobają mi się te ślimaczki
slonko888 10.03.2014 19:26
ładnie sie prezentuja
Konczi 10.03.2014 19:12
lubię i często robię takie przekąski
Lidzia 10.03.2014 19:03
Podoba mi się.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak