Pikantne szaszłyki

Pikantne szaszłyki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    50 dag
  • chudy boczek

    20 dag
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajko

  • masło

    2 łyżki
  • zioła prowansalskie

    2 łyżki
  • curry

    1 łyżeczka
  • Kucharek Smak Natury

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • por

    40 dag (biała część)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Cebulę z czosnkiem dodać do mięsa wraz z jajkiem i ziołami. Wyrobić mięso na jednolitą masę, dodać curry i oraz pieprz i ponownie wyrobić. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Pory oczyścić z wierzchnich liści i pokroić na 2 cm kawałki. Włożyć ja na sitko, starannie opłukać na sitku i osączyć na papierowym ręczniku. Boczek pokroić w większą kostkę. Następnie por, mięso i boczek nawlekać przemiennie na metalowe szpikulce. Szaszłyki układać na ruszcie a lepiej na aluminiowej tacce i smażyć na grillu po 5-7 min z każdej strony Przed podaniem posypać pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ttrytka

22.11.2015 22:28
smakowite szaszłyki

agaK.

25.06.2015 17:29
Świetnie wyglądają, chętnie bym coś takiego zjadła z grilla.

Wafelek2601

25.06.2015 17:05
Pysznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat