Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa - krem kalafiorowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt
ziemniak 2 szt
seler 1/4
por (biała część)
cebula 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
bulion drobiowy 1 litr
tarty ser
oliwa
sól
pieprz
grzanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa - krem kalafiorowy

Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, selera obieramy, pora kroimy. Warzywa dodajemy do bulionu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy do garnka z zupą. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Gdy warzywa będą już miękkie rozdrabniamy zupę przy pomocy blendera, aż powstanie gęsty krem. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy. Po przelaniu do miseczek wierzch zupy posypujemy startym serem oraz grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 10.07.2014 17:53
Uwielbiam kremowe zupki :)
Jagódka77 09.07.2014 19:46
ciekawy pomysł
Kejti 11.03.2014 15:58
Smaczna zupka :-)
Kuchenka 10.03.2014 20:01
apetycznie :)
Tahitha 10.03.2014 19:11
ciekawa :)
Lidzia 10.03.2014 18:58
Taką lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak