odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciecierzyca

    200 g
  • boczek wędzony

    200 g
  • kiełbasa wiejska

    200 g
  • buraki czerwone

    3 szt.
  • cebula

    2 szt.
  • marchew

    2 szt.
  • korzeń pietruszki

    1 szt.
  • seler

    1 szt.
  • ziemniaki

    1 szt.
  • ząbek czosnku

    3 szt.
  • olej do smażenia

Do smaku

  • Kminek cały Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Kurkuma mielona Prymat

  • cząber

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9 foto
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy 1 l świeżej wody. Doprawiamy do smaku kminkiem, solą morską i gotujemy 40 – 50 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9 foto
Z boczku odkrawamy skórę i kroimy w kostkę, a kiełbasę kroimy w plastry. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na drugą blaszkę z pergaminem przekładamy buraki i cebule. Warzywa solimy, skrapiamy olejem i posypujemy cząbrem. Blachy wstawiamy do piekarnika na 20 min. Kiełbasę i boczek pieczemy w temp. 150°C, a warzywa w 180°C. Możemy też piec boczek i warzywa razem przez 15 min w temp 160°C.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9 foto
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim obrane ząbki czosnku. Smażymy krótko, aby czosnek oddał olejowi swój aromat i wyciągamy czosnek. Następnie na patelnię dodajemy kolejno pokrojonego w słupki selera i marchew. Doprawiamy do smaku papryką ostrą. Po przesmażeniu przekładamy do garnka z ciecierzycą. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni. Oprószamy delikatnie kurkumą, chwilę smażymy i przekładamy do garnka z zupą. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9 foto
Upieczone dodatki wyjmujemy z piekarnika. Buraki i cebule kroimy w plastry. Zupę przelewamy na talerze. Na wierzchu układamy kiełbasę, boczek oraz plastry buraka i cebuli. Możemy udekorować listkami natki pietruszki

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 16.03.2017 13:27
pyszna zupka
Megg 15.03.2017 23:03
pysznie wyglada -)
Mniam 15.03.2017 22:55
Musi być bardzo smaczna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat