Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ciecierzyca
200 g
boczek wędzony
200 g
kiełbasa wiejska
200 g
buraki czerwone
3 szt.
cebula
2 szt.
marchew
2 szt.
korzeń pietruszki
1 szt.
seler
1 szt.
ziemniaki
1 szt.
ząbek czosnku
3 szt.
olej do smażenia

Do smaku

Kminek cały Prymat
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
Kurkuma mielona Prymat
Sklep Prymat
cząber
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy 1 l świeżej wody. Doprawiamy do smaku kminkiem, solą morską i gotujemy 40 – 50 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9 foto
2
Z boczku odkrawamy skórę i kroimy w kostkę, a kiełbasę kroimy w plastry. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na drugą blaszkę z pergaminem przekładamy buraki i cebule. Warzywa solimy, skrapiamy olejem i posypujemy cząbrem. Blachy wstawiamy do piekarnika na 20 min. Kiełbasę i boczek pieczemy w temp. 150°C, a warzywa w 180°C. Możemy też piec boczek i warzywa razem przez 15 min w temp 160°C.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9 foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim obrane ząbki czosnku. Smażymy krótko, aby czosnek oddał olejowi swój aromat i wyciągamy czosnek. Następnie na patelnię dodajemy kolejno pokrojonego w słupki selera i marchew. Doprawiamy do smaku papryką ostrą. Po przesmażeniu przekładamy do garnka z ciecierzycą. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni. Oprószamy delikatnie kurkumą, chwilę smażymy i przekładamy do garnka z zupą. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9 foto
4
Upieczone dodatki wyjmujemy z piekarnika. Buraki i cebule kroimy w plastry. Zupę przelewamy na talerze. Na wierzchu układamy kiełbasę, boczek oraz plastry buraka i cebuli. Możemy udekorować listkami natki pietruszki
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 16.03.2017 13:27
pyszna zupka
Megg 15.03.2017 23:03
pysznie wyglada -)
Mniam 15.03.2017 22:55
Musi być bardzo smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak