Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z powidłami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 10 dag
mleko 1/2 litra
cukier 4 łyżki
żółtko jajek 5 szt
margaryna 1/2 kostki
powidła śliwkowe 1 słoiczek
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z powidłami

Kroki postępowania

1
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i trochę mąki i mieszamy . Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozmieszane żółtka, wyrośnięte drożdże oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wszystkie składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta i pozostawiamy do wyrośnięcia do momentu aż ciasto podwoi swoja objętość.
Krok 1 - Pączki z powidłami foto
2
Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je jeszcze raz i wykrawamy szklanką ciasto, na środku układamy po trochu powideł śliwkowych i kulamy pączki. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Pączki z powidłami foto
3
W rondlu rozgrzewamy mocno olej i smażymy pączki z każdej strony do momentu uzyskania brązowej skórki. Podajemy przestudzone posypane cukrem pudrem.
Krok 3 - Pączki z powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 10.03.2014 14:59
cudowne pączki:)
Pyszota 10.03.2014 14:42
pączki wyszły rewelacyjne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak