Sernik mamy

Sernik mamy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    1,2 kg
  • cukier

    35 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • masło

    250 g
  • jajka

    9 szt
  • laska wanilii

    1/2 szt
  • rodzynki

  • orzechy włoskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy miąższ z laski wanilii oraz proszek do pieczenia. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy stopniowo do masy. Gdy wszystko się połączy dokładamy mąkę ziemniaczaną. Na końcu całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami. Ewentualnie możemy na tym etapie dodać rodzynki namoczone uprzednio w rumie lub orzechy włoskie.. Sernik pieczemy w 185 stopniach C przez około 50 minut do suchego patyczka a następnie wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Dzięki temu sernik nie opadnie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kuchenka

10.03.2014 18:47
piękny jest

Konczi

10.03.2014 12:24
super serniczek

jowant

10.03.2014 12:03
ależ bym go sobie zjadła :D

Sylwia26

10.03.2014 12:00
ślinka leci

Romanowka

10.03.2014 11:50
też na ulubiony sernik mam przepis od mamy :)

Niki22

10.03.2014 11:48
Przepisy od mamy są zawsze najlepsze :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat