Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mocno czekoladowa szarlotka z gruszkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 250 g
gruszki 4 sztuki
cytryny 1 sztuka
margaryna 150 g
margaryna do smarowania formy
jajko 5 sztuk
cukier kryształ 1 szklanka
biszkopty podłużne 1 opakowanie
biszkopty okrągłe
alkohol 50 ml
draże
woda 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Mocno czekoladowa szarlotka z gruszkami

Kroki postępowania

1
Ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodać 50 g cukru nie przestając mieszać.
Krok 1 - Mocno czekoladowa szarlotka z gruszkami foto
2
Posiekaną czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Poza ogniem dodać masło a następnie żółtka.
Krok 2 - Mocno czekoladowa szarlotka z gruszkami foto
3
Krem czekoladowy dodać do ubitych białek i wstawić do lodówki.
Krok 3 - Mocno czekoladowa szarlotka z gruszkami foto
4
W czasie, gdy mus czekoladowy jest w lodówce, należy obrać gruszki i przepołowić. Posmarować sokiem z cytryny.
Krok 4 - Mocno czekoladowa szarlotka z gruszkami foto
5
5 minut gotować 150 g cukru w 0,5 l wody, zgasić ogień i umieścić w tym na 15 minut gruszki. Ostudzić w syropie, odsączyć. Zachować syrop.
Ewentualnie syrop wymieszać z 50 ml alkoholu o smaku gruszki (ja tego nie robiłem, więc to jest fakultatywne).
Krok 5 - Mocno czekoladowa szarlotka z gruszkami foto
6
4 połówki gruszek pokroić na cienkie plasterki, inne w kostkę.
Jeśli posiadacie w miarę małą tortownicę, to posmarować ją margaryną i na spód dać papier. W moim przypadku użyłem salaterki o średnicy 20 cm, nie smarowałem margaryną. Na spód dałem nasączone okrągłe biszkopty (około 7 sztuk) i na to pokrojone w plasterki gruszki. Dzięki temu łatwiej później będzie układać biszkopty, by się nie przewracały.
Krok 6 - Mocno czekoladowa szarlotka z gruszkami foto
7
Brzegi wyłożyć podłużnymi biszkoptami nasączonymi syropem.
Dać warstwę musu.
Krok 7 - Mocno czekoladowa szarlotka z gruszkami foto
8
Teraz dać warstwę gruszek pokrojonych w kostkę.
Krok 8 - Mocno czekoladowa szarlotka z gruszkami foto
9
Na wierzch dać resztę podłużnych biszkoptów nawilżonych w syropie i tak jak w moim przypadku dokończyć okrągłymi biszkoptami nawilżonymi w syropie. Wstawić na 12 godzin do lodówki.
Krok 9 - Mocno czekoladowa szarlotka z gruszkami foto
10
Jeśli używaliście tortownicy, wyjąć i potem związać ładną wstążką. W moim przypadku zostawiłem w salaterce.
W każdym bądź razie teraz pozostaje tylko udekorować drażetkami i spożyć.
Krok 10 - Mocno czekoladowa szarlotka z gruszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 22.03.2015 16:33
bardzo smaczne
gibli 17.02.2015 11:31
ciekawa ta szarlotka:)
mela25 04.10.2014 09:02
apetyczne
radex995 16.08.2014 19:26
masz chłopie talent!!!
Klausia 14.07.2014 11:30
wygląda ciekawie :)
radex995 17.06.2014 13:45
Kolego , ładnie to zrobiłeś.
misiaczek-30 03.05.2014 15:09
ś;licznie wygląda ))))))))))
mirosława4 22.04.2014 18:43
prezentuje się apetycznie
Jodaj 08.04.2014 07:01
pyszności :)
Sylwiagr 04.04.2014 13:23
ciekawy sposób podania :)
Czyki 11.03.2014 12:49
Właśnie zrobiłam sobie kawkę i częstuje się szarlotka:) Wyśmienita:)
Kejti 09.03.2014 22:02
Myślę,że jest zaleta jeśli chodzi o porcjowanie.Można zaprosić gości i po prostu rozdać łyżeczki :-)
Milka100 09.03.2014 16:20
ale świetny pomysł
misia53 09.03.2014 16:14
z pewnością smaczny deserek i bardzo ładnie wyglada, gorzej z porcjowaniem ale co tam .....
aisoglam 09.03.2014 15:38
Apetycznie wyglądają te słodkości :)
Jusiaa 09.03.2014 15:21
Świetna takiej jeszcze nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak