Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukier królewski

5.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdź przepis na lukier królewski - dokładny opis, potrzebne składniki i praktyczne porady! Polecam ten lukier do ozdobienia najróżniejszych wypieków. 

Składniki:

białko 1 szt
cukier puder 1,5 szklanki
sok z cytryny kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Lukier królewski

Lukier królewski to jeden z najlepszych rodzajów lukru. Ma idealną konsystencję do ozdabiania, a także intensywnie biały kolor - nie jest przezroczysty. 

1. Białka oddzielić od żółtek najlepiej dzień wcześniej. Przechować przez noc w suchym, szczelnie zakrytym pojemniczku w lodówce. Zabieg ten ma na celu wzmocnienie białka, jednak nie jest konieczny.

2. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier. Ucierać przez 15 minut na najniższych możliwych obrotach miksera. Powolne ubijanie zapobiega powstawaniu pęcherzyków powietrza, które z kolei powodują pękanie lukru. Jeśli lukier jest zbyt mdły można dodać jeszcze kilka kropli soku z cytryny/octu winnego.

3. Z papieru do pieczenia zrobić tutkę, odciąć końcówkę, wypełnić lukrem królewskim, wyciskać i dekorować wg. uznania.

Lukier królewski szybko zastyga, więc trzeba działać z nim szybko!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak