Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną
Kroki postępowania
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i kawałki margaryny. Posiekać nożem. Dodać jajko, śmietanę i wyrabiać ciasto. Gdy jest za sypie dodawać stopniowo wodę i zagniatać ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do zamrażalnika.
Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać łyżkę cukru i uprażyć aż delikatnie się rozpadną. Zdjąć z ognia, ostudzić. Z 250 ml mleka odlać 50 ml a resztę wlać do garnka i zagotować.
W pozostawionej części mleka rozpuścić proszek budyniowy i wlać do wrzącego mleka. Gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić zupełnie. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i utrzeć na gładką masę.
Następnie partiami dodawać zimny budyń i jabłka. Delikatnie wymieszać. Nałożyć masę na całą powierzchnię kruchego ciasta i odłożyć na 2 godziny do lodówki.