Przepis i sposób przygotowania na: korsarz
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C [bez termoobiegu].
Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtko . Ubita puszysta masę dodajemy do maki z tłuszczem i zagniatamy ciasto, a następnie układamy na dnie okrągłej formy ( 25 cm).
Ciasto pieczemy na rumiano w temperaturze 190 stopni c przez około 30-35 minut.
Ciasto studzimy. Jeżeli było pieczone na papierze, należy go usunąć i wsadzić z powrotem do formy.
Na ciasto wykładamy równą warstwę masy kajmakowej a następnie owoce.
Mus czekoladowy:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dodatkiem koniaku i wody. Dodać masło i dokładnie utrzeć. Dodawać po jednym żółtku energicznie mieszając aż powstanie gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Dodać kilka łyżek do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Ubić kremówkę. Dodać do masy czekoladowej razem z reszta białek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na warstwę owoców.
Przykryć folia spożywcza i chłodzić w lodówce minimum 3 godziny.