Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi pieczone z kaszą i serkiem kozim

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 150 gram
woda 100 ml
drożdże 10 gram
cukier 0,5 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
kasza gryczana 1 woreczek
cebula 1 sztuka
ser kozi 70 gram
sól szczypta
pieprz szczypta
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi pieczone z kaszą i serkiem kozim

Drożdże rozcieram z cukrem, kiedy się rozpuszczą zalewam je mlekiem i dodaję pozostałe składniki.

Wyrabiam elastyczne ciasto i odstawiam je pod przykryciem na godzinę.

Kaszę gotuję wg. przepisu na opakowaniu, cebulkę siekam i podsmażam na niedużej ilości oleju, dodaję serek i dokładnie mieszam, na koniec doprawiam całość do smaku.

Ciasto rozwałkowuję, szklanką wykrawam kółka, na każde kółko nakładam farsz i zlepiam ciasto jak pierogi.

Pierogi układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam i odstawiam na 20 minut.

Po tym czasie smaruję je rozkłóconym jajkiem i piekę w 190' aż się ładnie zarumienią.

Najlepsze są na ciepło.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 07.10.2015 15:07
przepyszne pierogi
matesko 06.03.2014 10:02
Fajny przepis
06.03.2014 10:01
Fajny przepis
adelajda 06.03.2014 08:18
wyglądają bardzo ładnie
Megg 06.03.2014 00:50
wyglądają pysznie, chętnie bym skosztowała takiego pieroga
Zdzisław 05.03.2014 23:20
dla mnie smaczne jedzenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak