Bliny pszenno-gryczane

Bliny pszenno-gryczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka gryczana

    200 g
  • mąka pszenna

    100 g
  • drożdże

    25 g
  • mleko

    300 ml
  • jajka

    2 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • masło klarowane

    do smażenia
  • śmietana kwaśna

    150 ml
  • zielona cebulka

    2 łyżki
  • kawior czerwony

    do podania
  • łosoś wędzony plastry

    150 g
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużej misce rozpuść drożdże w letnim mleku. Dodaj roztopione masło, sól oraz oba rodzaje mąki, całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
W międzyczasie przygotuj sos do blinów: śmietanę wyłóż do miseczki, wymieszaj z posiekaną dymką, solą i pieprzem. Do osobnych miseczek wyłóż kawior i wędzonego łososia.
Białka jajek ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Na rozgrzane na patelni masło nakładaj łyżką placuszki. Smaż na złocisty kolor z każdej strony.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paula99926

05.03.2014 21:35
wyszły perfekcyjnie :)

patryska76

05.03.2014 19:10
Ciekawy obiadek ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat