Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 250 g
żółtko jajek 4 szt
śmietana 18-procentowa 3 łyżki
cukier 1 łyżka
sól do smaku
spirytus 1 łyżka
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Do mąki dodać szczyptę soli,cukier,żółtka,śmietanę i spirytus. Zagniatać ciasto tak długo aż w cieście powstaną pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować,radełkiem pociąć na prostokąty. Każdy kawałek naciąć po środku i przewlec jeden koniec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym.

Oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 09.02.2016 10:36
faworki smaczne, robię tez taki dosyć często , szybko znikaja z talerzy
Jadwiga/Jaga85 04.03.2014 23:31
wyszły super!!
Milka100 04.03.2014 21:39
pyszne faworki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak