Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MÓJ CHLEB Z KMINKIEM I ZIARNAMI SŁONECZNIKA

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
woda ciepła 2,5 szkl
sól 1 łyżka
drożdże 20 g
zakwas 1 szkl
słonecznik łuskany 1/2 szkl
kminek 1 łyżka
smalec

Przepis i sposób przygotowania na: MÓJ CHLEB Z KMINKIEM I ZIARNAMI SŁONECZNIKA

Kroki postępowania

1
Ziarna słonecznika musimy dzień wcześniej namoczyć w wodzie . Po namoczeniu wodę odlewamy . Do miski wsypujemy mąkę , wlewamy zakwas , wkruszamy drożdże i wlewamy wodę. Dodajemy słonecznik i kminek . Zagniatamy luzne ciasto . Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Krok 1 - MÓJ CHLEB Z KMINKIEM I ZIARNAMI SŁONECZNIKA foto
2
Sól rozpuszczamy w wodzie , dodajemy do wyrośniętego ciasta , zagniatamy ciasto przez 10 minut . Przekładamy do prostokątnej blaszki , wysmarowanej smalcem . Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .
Krok 2 - MÓJ CHLEB Z KMINKIEM I ZIARNAMI SŁONECZNIKA foto
3
Chleb pieczemy w 200 C przez 1 godzinę , wstawiamy blaszkę z wodą pod spód blaszki z chlebem . Wierzch smarujemy olejem po 20-30 minutach pieczenia .
Krok 3 - MÓJ CHLEB Z KMINKIEM I ZIARNAMI SŁONECZNIKA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakowitaA 04.03.2014 06:48
Uwielbiam chleb własnej roboty ,jest zdrowy i pyszny:)
patryska76 03.03.2014 16:03
Mmm, pycha chlebuś ;-)
Paolcia 03.03.2014 15:54
nie przepadam za kminkiem ....
Smaczna_B 03.03.2014 15:47
właśnie stygnie , ale nie mogłam się oprzeć i piętki kawałek zjadłam , taka chrupiąca i ciepła jest naj..
IwonaDD 03.03.2014 15:40
wspaniały chlebek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak