Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina z rumianego wywaru z sosem musztardowym
Kroki postępowania
Cebulę obrać z wierzchniej łuski ( spodnia brązowa ma zostać)- przekroić na pół.
Opiec warzywa na suchej patelni na rumiano by cukry zawarte w warzywach uległy karmelizacji.
Do garnka włożyć warzywa, przyprawy ( liście, ziele, pieprz, goździki).Zalać wodą. Wlać 1 łyżkę maggi. Doprowadzić do wrzenia,
Do gorącej wody włożyć mięso i gotować potem na małym gazie ok. 1,5 godziny *.
Wywar przecedzić. Odlać 1 szklankę wywaru na sos .Marchew, seler, pietruszkę , mięso zostawić w pozostałym wywarze by nie ostygły .
Dodać musztardy i śmietankę. Doprawić do smaku miodem .
* Jeśli chcemy mieć soczyste mięso wkładamy je do gorącego wywaru by od razu zamknąć zewnętrzne pory mięsa. Wtedy soki pozostają wewnątrz . Odwrotnie - mięso na wywar zaczynamy gotować w zimnej wodzie. Tu bardziej zależy mi na soczystości mięsa- wywar na krupnik i tak będzie smaczny.
Łopatka niczego sobie więc tak naprawdę tragedii nie ma - ugotuję ją w mocnym wywarze z zarumienionych warzy i podam w sosie musztardowym, a na wywarze zrobię krupnik jaglany.