Przepis i sposób przygotowania na: Żebro z dzika w kapuście ze śliwką i borowikami
Danie to, można śmiało zaliczyć do dania jednogarnkowego i jest naprawdę łatwe do przyrządzenia. Jedynym minusem jeśli chodzi o przygotowanie to czas... bo aby było naprawdę smaczne, a żebra miękkie musimy dusić wszystko 3-4 godziny.
No to do dzieła! Najpierw musimy przygotować dość duży rondel, tak byśmy mogli wszystko bez problemu mieszać ze sobą wielokrotnie. Wkładamy do niego warstwami, kapustę, żeberka, liść laurowy i ziele angielskie, podlewamy wodą i dusimy co jakiś czas mieszając około godzinę.
Po godzine dodajemy kminek i pieprz w ziarnkach i dusimy kolejną godzinę. W godzinie trzeciej dodajemy śliwki suszone i borowiki, jednak borowiki przed dodaniem dobrze jest zalać wrzątkiem np. do dużego kubka i poczekać z 15 minut aż zmiękną i wtedy dodajemy je do kapusty wraz z wodą, która nabrała aromatu i koloru od grzybów.
W ostatnich 30 minutach duszenia dodajemy dość grubo posiekany czosnek i resztę rozmarynu i dusimy aż czosnek zacznie pachnieć!
Danie będzie gotowe w momencie gdy mięso w żeberkach zacznie odchodzić od kości i będzie miękkie. Musimy także pamiętać by przez cały czas duszenia podlewać wszystko wodą by nie przypaliła nam się kapusta... i tyle! - Smacznego :)