Przepis i sposób przygotowania na: Sernik - trzy czekolady
Ciastka zbożowe włożyć do woreczka foliowego i zmielić wałkiem na proszek. Następnie wymieszać z masłem i kakaem. Powstała masę wyłożyć na dno tortownicy 23 cm. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Masa serowa do sernika:
Ser z cukrem i skrobią zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Przy dalej pracującym mikserze dodać kolejno jajka, następnie dodać kwaśną śmietanę i cukier waniliowy. Zmiksować do połączenia składników.
Białą czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do lekko przestudzonej, rozpuszczonej czekolady dodać jedną łyżkę śmietanki, wymieszać i stopniowo dodać 1/3 masy serowej, mikserem na małych obrotach zmiksować aż do połączenia składników. Tak samo postąpić z mleczną i gorzką czekoladą, z tym że do gorzkiej dodać 2 łyżki śmietanki.
Na podpieczony i ostudzony spód wlać biała warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie, delikatnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samą górę również ostrożnie, delikatni i równomiernie nałożyć ostatnią masę z gorzkiej czekolady.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze prze około 1 godziny - 1 godziny 15 minut. Masa serowa powinna być ścięta i lekko wilgotna w środku ciasta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na minimum 4 godziny do lodówki. Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy.