Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wiosenną babkę cytrynową z majonezu

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryna 1/2 szt
imbir 1 łyżeczka
jajko 2 szt
mąka 1 szkl
cukier 1/2 szkl
majonez 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
lukier
cukier puder 1/2 szkl
sok z cytryny 2 łyżeczka
woda 2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: wiosenną babkę cytrynową z majonezu

Kroki postępowania

1
Białka ubiłam na sztywną piankę z odrobiną soli. Dodałam żółtka i cukier, ubijałam dalej. Dodałam majonez oraz stopniowo mąkę i mieszałam drewnianą łyżką. Na końcu dodałam proszek do pieczenia, sok oraz skórkę ze sparzonej cytryny i dokładnie wmieszałam.
Krok 1 - wiosenną babkę cytrynową z majonezu foto
2
Formę natłuściłam i wysypałam bułką tartą. Nalałam ciasto i piekłam ok. 1 h w 180 stopniach.
Wystudzone ciasto wyjęłam z formy.
Krok 2 - wiosenną babkę cytrynową z majonezu foto
3
W rondelu rozpuściłam cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Wystudziłam, a następnie oblałam z nim wierzch ciasta. Z ostudzonego lukru ulepiłam spływające z boków ciasta kropelki.
Całość posypałam ozdobną posypką.
Krok 3 - wiosenną babkę cytrynową z majonezu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 08.05.2014 20:37
super baba
Poison1988 23.02.2014 12:42
ale piękna babka wyszła :)
Mniam 23.02.2014 10:20
Piękna i smaczna baba :)
gibli 23.02.2014 09:48
smaczna babka i ładnie wygląda)
norweska20 23.02.2014 00:03
babeczka jak malowana..pycha
gosia&gosia 22.02.2014 23:52
pyszna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak