Krokodyle oczy

Krokodyle oczy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0.5 kg
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • amoniak

    0,5 łyżeczki
  • margaryna

  • cukier puder

    1 szklanka
  • kakao

    2 łyzeczki
  • słoik powideł, marmolada

    1 sztuka
  • żółtka

    4 sztuki
  • mleko

    0,5 litra
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • cukier

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać razem z margaryną, dodając roztrzepane żóltka z cukrem, proszek, amoniak zarobić ciasto ( jeżeli jest suche mozna dodać kwaśnej śmietany)
Ciasto podzielić na 2 częsci, jedną czesc rozwałkować na blaszkę, posmarować powidłami. Do drugiej dodać kakao i zarobić. Uformować 32 kulki do kazdej włozyć wiśnie lub inne owoce, lub kawałek twardej marmolady. Rozłożyc kulki na powidła po 4 na szerokosc i po 8 na długosc. Upiec ciasto.

Ciasto II
Upiec cieńki jasny biszkopt.

Wszystkie składniki do kremu wymieszać, ( mleko, maka ziemniaczana, mąka przenna, cukier i masło)
Ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem.
Ciasto I - krem - biszkopt - polewa.

voile .. smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

14.10.2010 12:17
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat