Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowo - brzoskwiniowy z rodzynkami.
Kroki postępowania
50 g margaryny roztopionej
0,75 szklanki cukru
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto:
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec cukier.
Dodajemy po jednym żółtku.
Wsypujemy pomału do ubitych białek.
Na koniec wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę .
Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 30 minut.
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
3 łyżki soku z brzoskwiń
1 puszka brzoskwiń
500 ml śmietany 36 %
0,5 szklanki cukru pudru
Masa śmietanowa:
Ubijamy śmietanę 36 % na sztywno razem z cukrem pudrem. Żelatynę moczymy w 1/2 szklance zimnej wody, wlewamy 3 łyżki soku z brzoskwiń i podgrzewamy aż się rozpuści.
Brzoskwinie kroimy w kostkę ,odkładamy kilka do dekoracji.
Rodzynki zalewamy wódką i moczymy 30 minut, następnie odcedzamy, a do alkoholu dolewamy 3/4 szklanki soku z brzoskwiń.
1 łyżkę ubitej śmietany mieszamy z żelatyną .
Wlewamy do reszty śmietany i miksujemy.
W tortownicy układamy jeden blat ciasta makowego.
Skrapiamy go wódką wymieszaną z sokiem.
Przykrywamy połową masy śmietanowej, posypujemy brzoskwiniami wymieszanymi z rodzynkami.
Przykrywamy trzecim blatem.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy roztopioną uprzednio moczoną w wodzie żelatynę. Miksujemy.
Ozdabiamy boki i wierzch tortu.
Dekorujemy pokrojonymi w plastry brzoskwiami i rodzynkami. Możemy ozdobić winogronem.