Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluchy ziemniaczane z pieczarkami w sosie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jaja 1 sztuka
mąka pszenna 4-6 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól
cebula biała 2 sztuki
sos pieczarkowy
pieczarki 50 dag
cebula biała 1 sztuka
tłuszcz do smażenia 2 łyżki
śmietana 18 proc 1 kubek
mąka krupczatka 2 łyżki
sól
bulion 1 kostka
boczek 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kluchy ziemniaczane z pieczarkami w sosie

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać i potrzeć na tarce, osaczyć na sicie lub odcisnąć przez płótno. Dodać jajko, mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucać łyżką na wrzącą osoloną wodę.

Boczek pokroić w paski, dodać pokrojoną cebulę i usmażyć. Kluchy osączyć, podawać boczkiem.

Sos:
Pieczarki umyć, pokroić i smażyć na tłuszczu, dodać pokrojoną cebulę, do garnka wlać trochę wody dodać kostkę rosołową i dodać usmażone pieczarki, zaciągnąć zawiesiną z mąki i zabielić śmietaną. Doprawić do smaku.

Kluski osączyć na sicie nakładać na talerze, posypać usmażonym boczkiem a z boku wlać pieczarki w sosie.


SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia26 15.02.2014 22:22
ale smakołyki
Adamorek 15.02.2014 22:16
proste i dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak