Jabłka zapiekane z boczkiem

Jabłka zapiekane z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    6 szt
  • wędzony boczek

    12 dag
  • cebula biała

    5 szt
  • szałwia

    kilka gałązek
  • sok z cytryny

    do smaku
  • masło

    3 łyżki
  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać,posiekać.Szałwię opłukać,osuszyć, listki pokroić w paski.Jabłka umyć, osuszyć.Odkroić kapelusze, miąższ wydrążyć usuwająć gniazda nasienne, jabłka skropić wewnątrz sokiem z cytryny.Boczek wysmażyć na suchej patelni.Dodać 1/2 łyżeczki nasła, wrzucić cebulę i połowę szałwi, smażyć mieszając, aż cebula się zrumieni.Przyprawić do smakuszczyptą pieprzu.Jabłka wypełnić farszem nakryć kapeluszami.Zaroodporną formę wysmarować masłem.Włożyć jabłka.Piec 25 min w temp 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

janko

14.07.2012 18:49
rewelacja

gusia1000

01.06.2011 08:33
Niespotykane połączenie.

danusia19671

09.11.2010 14:19
Pyszne

Maryś1

21.09.2010 23:21
super

aleczka90

16.09.2010 17:13
właśnie spróbowałam i muszę przyznać, że jest pyszne

goofy9

21.08.2010 19:47
ciekawe połączenie

dasada1

10.08.2010 21:58
juz wiem co zrobic z jabłami

iwona332

03.08.2010 12:28
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat