Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka bolońska
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę. W międzyczasie dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do cebuli i czosnku dorzucić mięso mielone i smażyć razem, aż mięso przestanie być surowe. Dodać pomidory z puszki i kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Zamiast koncentratu można użyć gęstego przecieru pomidorowego. Wszystko wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania sos doprawić solą, pieprzem ( ewentualnie przyprawą typu Kucharek ), papryką słodką w proszku ( jeśli lubimy pikantne dania to również ostrą ), bazylią i oregano.
Gotowy sos wymieszać dokładnie z makaronem.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, posypać połową startego żółtego sera, na to wyłożyć drugą połowę makaronu i posypać pozostałym serem.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 30 minut pod przykryciem, w połowie czasu zdejmując pokrywkę naczynia.
Smacznego :)