Zapiekanka dyniowa

Zapiekanka dyniowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    1
  • miąższ dyni

    300 g
  • cebule

    3
  • maki ( z lekkim czubem),

    1 lyzka
  • Przyprawa uniwersalna kucharek., papryka, pieprz, łyżeczka cukru, kilka kropel soku z cytryny, oregano

  • rosołu (pół szklanki gorącej wody + poł kostki rosołowej np drobiowej),

    1/2 szklanki
  • słodkiej śmietany

    1/2 szklanki
  • masła krowiego

    1 lyzka
  • oliwa z oliwek

    3 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynie obrac, umyc i pokroic na ok pólcentymetrowe prostokaty, po czym wrzucic do garnka z sola i cukrem, zalac wrzatkiem i gotowac przez ok 8 min, odcedzic. Cebule obrac, umyc i zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Papryke obrac umyc i pokroic w cienkie slupki. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic papryke, podsmazyc przez kilka minut (3-5), po czym dodac cebule, smazyc kolejne 2-3 minuty, dodac make, odrobine soli, wymieszac. Zalac rosolem, wymieszac, dodac smietanke, przyprawic sola, pieprzem, papryka i odrobina vegety. W formie do zapiekania ulozyc dynie, zalac sosem, wierzch posypac oregano i wlozyc do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok 30 minut w 200 stopniach (pierwsze 10 minut pieklam w 220, nastepne 20 minut, w 200 stopniach, do zezlocenia). Podawac na cieplo.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

19.06.2012 08:29
super

wojr63

01.06.2012 21:04
fantastyczna

czekoladka_m

03.01.2012 18:42
Z dyni nie jadłam, pewnie pyszna:)

tomek18

29.12.2011 09:29
świetna

luna19

17.10.2010 22:08
fajnie wygląda .. jednak do dyni trudno mi sie przekonac .. tylko dżem robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat