Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z indykiem, czerwoną fasolą i pomidorkami, DS XVIII odc. 22
Wszyscy uwielbiamy przepisy na obiady, które można zapiec w jednym naczyniu, a w dodatku mogą spokojnie wystarczyć na dwa obiady. Taka jest właśnie zapiekanka z indykiem, czerwoną fasolą i pomidorkami koktajlowymi. Takie zapiekane danie jednogarnkowe, a raczej jednonaczyniowe przygotowuje się stosunkowo szybko, a jedynie cierpliwości wymaga od nas czas pieczenia. To nic złego biorąc pod uwagę fakt ile rzeczy możemy wtedy zrobić w domu czy kuchni.
Sposób przygotowania:
Czosnek, marchewkę oraz papryki kroimy na małe kawałki. Na rozgrzaną patelnie dodajemy oliwę. Wrzucamy pokrojony czosnek i doprawiamy suszoną cebulą Prymat. Następnie dodajemy marchewkę, papryki oraz fasolę. Przyprawiamy papryką węgierską Prymat. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na patelni, aż warzywa będą miękkie. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.
Na tą samą patelnie dodajemy oliwę i smażymy mięso. Siekamy zieloną pietruszkę i dodajemy do mięsa.
W misce mieszamy pomidorki cherry z łyżką oliwy i doprawiamy bazylią Prymat.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy warzywa (jako jedną warstwę), następnie smarujemy creme fraiche: dip śmietankowy z karmelizowaną cebulą i cheddarem i nakładamy warstwę mięsa i przygotowane pomidorki cherry. Nakładamy kolejne warstwy.
Na wierzchu układamy plastry sera żółtego Gouda. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja pieczenia góra-dół na 25 minut.
Gotową zapiekankę dekorujemy świeżym oregano oraz rukolą.