Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Zapiekanka z indykiem, czerwoną fasolą i pomidorkami, DS XVIII odc. 22

5.0
(78)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zapiekanka z indykiem, czerwoną fasolą i pomidorkami cherry to smaczny i pożywny pomysł na obiad dla całej rodziny! Całość przykryta pierzynką żółtego sera tworzy wspaniałą kompozycję, która posmakuje każdemu! 

Składniki:

Składniki:

mięso mielone indycze
1 kg
creme fraiche
1 opakowanie
ser żółty Gouda w plastrach
kilka plastrów
fasola czerwona
1 puszka
żółta papryka
1 sztuka
papryka czerwona
1 sztuka
marchew
1 sztuka
pomidorki cherry
500 g
sos sojowy
3 łyżki
Sól w młynku prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz w młynku Prymat
do smaku
oliwa
3 łyżki
pietruszka zielona
1 pęczek
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Cebula suszona Prymat
1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Do podania:

oregano świeże
rukola

Porada

Przed dodaniem fasoli z puszki na patelnię, warto jeszcze przepłukać ją zimną wodą. Zalewa, w której jest ona zanurzona ma dosyć dużo soli, co może wpłynąć na smak dania.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z indykiem, czerwoną fasolą i pomidorkami, DS XVIII odc. 22

Wszyscy uwielbiamy przepisy na obiady, które można zapiec w jednym naczyniu, a w dodatku mogą spokojnie wystarczyć na dwa obiady. Taka jest właśnie zapiekanka z indykiem, czerwoną fasolą i pomidorkami koktajlowymi. Takie zapiekane danie jednogarnkowe, a raczej jednonaczyniowe przygotowuje się stosunkowo szybko, a jedynie cierpliwości wymaga od nas czas pieczenia. To nic złego biorąc pod uwagę fakt ile rzeczy możemy wtedy zrobić w domu czy kuchni. 

Sposób przygotowania:

1

Czosnek, marchewkę oraz papryki kroimy na małe kawałki. Na rozgrzaną patelnie dodajemy oliwę. Wrzucamy pokrojony czosnek i doprawiamy suszoną cebulą Prymat. Następnie dodajemy marchewkę, papryki oraz fasolę. Przyprawiamy papryką węgierską Prymat. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na patelni, aż warzywa będą miękkie. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.

2

Na tą samą patelnie dodajemy oliwę i smażymy mięso. Siekamy zieloną pietruszkę i dodajemy do mięsa.

3

W misce mieszamy pomidorki cherry z łyżką oliwy i doprawiamy bazylią Prymat.

4

Do naczynia żaroodpornego przekładamy warzywa (jako jedną warstwę), następnie smarujemy creme fraiche: dip śmietankowy z karmelizowaną cebulą i cheddarem i nakładamy warstwę mięsa i przygotowane pomidorki cherry. Nakładamy kolejne warstwy.

Na wierzchu układamy plastry sera żółtego Gouda. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja pieczenia góra-dół na 25 minut.

5

Gotową zapiekankę dekorujemy świeżym oregano oraz rukolą.

Spodobał Wam się przepis z dzisiejszego odcinka Doradcy Smaku? Koniecznie zobaczcie inne w serwisie - > LINK 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa 04.05.2024 17:25
Pyszne! Łatwe w przygotowaniu! Rozbieżności między fimem a wersją pisaną. Postępowałam zgodnie z filmikiem i wyszło super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak