Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki obiadowe na ciepło

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 1 kg
masło 1 łyżka
śmietana 30% 100 g
cukier 1 łyżeczka
sól
pieprz
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki obiadowe na ciepło

Buraki (nieobrane) myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem, aż będą miękkie. Odcedzamy i obieramy jeszcze ciepłe. Następnie buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy do rondelka i dodajemy masło. Przesmażamy mieszając ok 15 min, co jakiś czas podlewamy wodą, żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy cukier, sok z cytryny, oraz przyprawy. Dalej przesmażamy mieszając - tak ok 5 min. Na końcu dodajemy śmietankę kremówkę i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez chwilkę tak aby składniki się połączyły. Podajemy na ciepło jako dodatek do ziemniaczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 10.02.2014 17:59
W takiej wersji buraczków na ciepło jeszcze nie jadłam:) Muszą być pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak